07ans2-2

Preliminary Design for a new village

Project type: Preliminary design for an urban master plan
Commissioned by: Municipality of Ansfelden
Location: Ansfelden (AT)
Date: 2008

Having the invited competition lehner gunther were commissioned to elaborate on the winning scheme to establish ‘homes’ in the Ansfelden landscape. On an idyllic spot maintains the plan the present qualities and adds new ones. The possibility for casual contact with neighbors (and their children) is an important social aspect that makes the new houses homes.

The openness of the landscape, the view and the topography distinguish the site on the hill above the historic village. This plan proposes housing in the landscape in the form of a new village. Urban plan and building types are based on local structures. The new village has approximately 1350 inhabitants. Next to the landscape quality a protective quality is added: protection within a village, a central green area on the highest spot, natural buffer zones on the borders of the village and farmhouse like buildings with shielded inner courts. The new village, by the way, is free of cars as far as possible.

The masterplan is subdivided in three independent phases of 80, 152 and 151 homes. Buildings follow the topography and towards the border of the quarters the density is decreased. Communal functions like the kindergarten are situated at the central green field, a large meadow. Per phase and quarter there is one road to let cars enter the plot from the existing Ansfeldner Street. Via short roads the inhabitants can reach the subterranean parking lots underneath the larger buildings. From there they can reach their homes via footpaths. In general there are at least two covered parking lots per home in less than 50 meters distance from the house.

Houses and gardens are almost solely oriented towards the South, and all homes have gardens in the backyard and often also on the front side. The type of the courtyard building offers (wind-) protected outside space for the kids to play and the neighbors to meet. The variety of building types enables a mix of inhabitants, combination of living and working and collective spaces for young and old to meet. The use of materials follows ‘urban codes’ of local, traditional buildings (red, steep roofs, masonry of natural stone, colorful stucco facades, wood, ivy and so on).

Ecology is an important factor in this plan. Firstly, there only conjunct homes and no free standing single family houses, reducing the façade surfaces. The homes are designed as low energy houses with low temperature heating and mechanic ventilation systems. Solar collectors and photovoltaic cells on the roofs toward the South produce electricity next to warm water delivered by geothermal pumps.

Collaboration with Manfred Hödlmoser and Norbert Trolf.