09HEX_530_01

De Toren van Rijsenhout

Projectsoort: Schetsontwerp
Opdrachtgever: Burgercomité en kerkgemeente Rijsenhout
Locatie: Rijsenhout, Nederland
Datum: 2009

LEGU werd door een groep bewoners van Rijsenhout benaderd om een ontwerp te maken voor het volgens hen ontbrekende dorpshart. Tijdens de inzet van de OntwerpBus opperde de gemeenschap het idee om een toren te laten bouwen. Het meer dan 30 m hoge ontwerp heeft als duidelijke referentie een vuurtoren, een baken dat van ver te zien is. De locatie dicht bij de Ringvaart en de Westeinder Plassen spreekt tot de verbeelding en zet Rijsenhout nadrukkelijk op de kaart.

De dubbele helix maakt het tegelijk beklimmen en afdalen mogelijk. De routing bevindt zich aan de frisse buitenlucht; tegelijkertijd zijn er beschermde ruimten binnenin de toren. Een café op de begane grond, een educatieve of expositieruimte op de verdieping en een serene stilteruimte op de op één na bovenste verdieping. Een groot uitzichtplatform met een grote bel bekroont de toren. Er is ruimte voor groepjes om even te verblijven en van het uitzicht te genieten, of op een bankje na de beklimming uit te rusten.

De toren loopt taps toe en kan van beton gemaakt worden. De buitenzijde van de helix is rood gekleurd en kan in samenwerking met de bewoners vorm worden gegeven. Bijvoorbeeld zouden symbolen, afbeeldingen, verhalen, gedichtjes of tekeningen in de gevelbekleding worden verwerkt, die zoals bij een obelisk informatie geven over de betekenis van het bouwwerk en over de bewoners van Rijsenhout.