Landschapsontwerp Arubastraat


Projectsoort: Ontwerp
Opdrachtgever: Woonwaard en Gemeente Alkmaar
Locatie: Arubastraat, Alkmaar (NL)
Datum: 2006-2012

Met Alkmaar associeer je de kaasmarkt die jaarlijks 300.000 bezoekers trekt. Als je op de markt een gave, ronde kaas opensnijdt levert het patroon van de gaten een onverwacht en spannend beeld. Er is natuurlijk meer kaas dan dat er gaten zijn, maar het platte, gele vlak is saai. Juist de gaten maken wat je ziet bijzonder.

Ook de buitenruimte in de Eilandenwijk is zoals een kaas zonder gaten: plat, homogeen, groot, misschien wel teveel en weinig spannend. Er ontbreken de bijzonderheden, zoals de gaten in de kaas.

Het landschapsontwerp gebruikt het principe van de gaten om aan de bestaande buitenruimte in de Arubastraat, en de Eilandenwijk bijzonderheden toe te voegen. Alleen worden de gaten ipv. hollingen juist bolle eilandjes in de platte plak van standaard betonnen tegels. Deze eilandjes worden gebruikt voor bomen, grasbermen, speelterreinen, een rond bankje, een fietsenstalling, brievenbussen, een hangplek, klimrekken of stalletjes op het nieuwe plein.

Het tweede aandachtspunt van het landschapsontwerp is de belevenis tijdens het lopen door de wijk. De huidige inrichting in de buitenruimte met standaard betontegels in het gebied maakt weinig verschil tussen rijbanen auto’s, parkeerplaatsen en plekken om te lopen of te gaan zitten. Het nieuwe landschapsontwerp nodigt juist uit tot het betreden: hier mag je komen! Er wordt een netwerk van verhoogde plateaus, pleintjes en looppaden voorgesteld die de voetgangers, kinderwagenbestuurders en wandelaars uit de overmaat van ongedefinieerde buitenruimte uittillen. Deze ‘catwalk’ is bestraat met hout en bijvoorbeeld een ideale hardlooproute door de wijk.

Bewoners en gebruikers beleven hun wijk vanaf de verhoogde catwalk vanuit een ander perspectief: zij kijken over het geparkeerde blik uit en worden op de paden langs de bijzondere plekken in hun buurt geleid: een nieuw plein, een belvedère aan het water en een speelplek in een grote groene cirkel naast het nieuwe woongebouw. De catwalk, maar ook de pleintjes zijn uitsluitend via hellingbanen te betreden en dus voor rolstoelers, kinderwagens en minder validen geschikt.