08ark-3

Studie hergebruik Hoeve de Vogel

Projectsoort: Schetsontwerp
Opdrachtgever: Ministerie van EZ, Syntens en Hoeve De Vogel
Locatie: Haarlemmermeer, Nederland
Datum: 2008

Hoeve de Vogel is en was een agrarisch bedrijf in Haarlemmermeer waar in de komende jaren veel zal veranderen. Schiphol breidt uit en er komt het bedrijventerrein ACT (Amsterdam connecting Trade). De hoeve kan een waardevolle rol spelen tijdens de ontwikkeling van het bedrijventerrein en na de oplevering. De boerderij kan bijdragen aan het duurzame karakter dat de ontwikkelaars van ACT nastreven door innovatief ruimtegebruik, ‘customer intimacy’, ruimte voor ontmoeting, beleving en duurzaamheid. Behoud van de hoeve betekent een stuk van de identiteit bewaren van het oude cultuurlandschap en de ‘ herinnering’ aan het agrarisch landschap rondom de luchthaven.

Aan het oude boerenhuis is een grote schuur gekoppeld met een markante houten constructie volgens het stolpboerderij principe. De prachtige constructie heeft cultuurhistorische maar ook een dusdanige afmeting en flexibele structuur die uitermate geschikt is voor hergebruik. lehner gunther verkende de mogelijkheden door ontwerpend onderzoek en heeft daarbij drie oplossingrichtingen onderzocht.

Een van de resultaten is de ‘Schuur 2.0’. Het schetsontwerp behelst een schuur in de schuur waar oud en nieuw elkaar ontmoeten en elkaar in de waarde laten, van elkaar profiteren en elkaar versterken. De oude schuur blijft vrijwel ongemoeid. Het erin geplaatste gebouw voldoet aan alle moderne eisen en biedt ruimte aan nieuwe functies voor het agrarische bedrijf, ACT en zijn omgeving. Tussen de oude buitengevel en de nieuwe constructie is een omloop, die de hier gesitueerde kantoren, het lunchrestaurant, de winkel voor streekproducten, de bakkerij en het kinderdagverblijf met elkaar verbindt. Hier is ruimte voor ontmoeting tussen agrarische en zakelijke bezoekers en werknemers. Bovenop de schuur 2.0 is een ‘zolder’ die als multifunctionele ruimte voor agrarische ambachten en evenementen dient. Tussen het gebint van de oude schuur kan men hier noten kraken, in het hooi spelen, vergaderen of een presentatie houden. Schuur 2.0: The best of both worlds.